25 Ocak 2015 Pazar

GÖKÇEAĞAÇ OYMAĞI KÖYÜNÜN MAHALLELERİ


Hazırlayan: Ahmet SEL
Gökçeağaç : Gökçeağaçoymağı'nın merkez köyüdür. 1600 yılı kayıtlarında Mandırçay olarak geçer. Yöresinde köy odası bulunan tek mevkiidir. Altı kez savaş,salgın hastalık ve saldırıdan dolayı köy statüsünü  yitirmiş, merkezi mevki olma sebebiyle çevre köylerden aileler yerleştirilmiştir. Adını halk tarafından gökçelik olarak bilinen gökçeağaçlardan almıştır.Bundan dolayı köyümüze Gökçeağaç denmiştir. Gökçe ağaç, yörede ahır, toprak zemin, harman yeri gibi yerlerin süpürülmesinde kullanılır. Halende bu mevkiide gökçeağçlar çoktur.Köyümüz,  Oymağı gökçeağaç olarakta zikredilir.


Arıcan (Arıçalı) : .Alaçam Alemet(Umutlu) dan gelen bir kabile Yalak Dağında Güdülköy mevkiine yerleşir. bir müddet sonra bu kabile  sivrisinek istilasından dolayı bugünkü mevkiiye yerleşir. bu kabilenin o dönemde çokca arı kovanı vardır ve bir gece bütün arı kovanları çalınır. bu olay üzerine mevkiiye Arıçan Arıçalı denmiştir.

Hıdır : Adını Hızır Aleyhiselamdan alır. Harman ayında (agustos)  buyuk bir kıtlık olmuş, Hızır AS. gelmiş mahsulu eline almış, dua etmiş bolluk oluş. Hızır As. bu köyde göründüğünden Hızırköy denmiş sonradan halk arasında Hıdır olmuştur.

Kemik : köy eski yeri kendi mevkii mezarlığı yakınından  şuanki yerine taşınmıştır. Bugünkü yeri Rumlardan kalma eski bir köy olma sebebiyle her tarlada çift sürme işleminde mezarlar çıkmış insan kemikleri ile karşılaşılmıştır, bu sebepten dolayı kemikliköy/kemikköy denmiştir.

Atköy (Aliköy) : başıboş atların yayıldığı yer olarak bilindiğinden Atköy denmiş Cumhuriyet sonrası resmi kayıtlara o dönem köyde bulunan Ali Dursun tarafından Aliköy olarak geçirtilmiştir.

Kuzlar : Güneş görmeyen gölge anlamına gelmektedir. ismini coğrafi özelliğine göre almıştır.

Öteköy (Kepekli) : Orta kuzlar olarakta bilinir. bazı resmi kayıtlarda Kuzlar ile beraber anılır. Kuzlara bağlı kuzlardan ötede olduğu için Öteköy halkıda Eteköy demiştir.

Kısrakçı : Kuşkiraz ve Kısraçlı'da denir.

Kozulca (Kozluca) : Ceviz anlamına Koz sözcüğünden gelir yani Ceviz cevizli yer anlamında kullanılır. halk Kozulca olarak zikreder

Köprü : heniz bir bilgi ve beyana ulaşılamadı.

Adüllü (Adilli) : Adiloğlu olarakta bilinir. muhtemel köyü kuran aile veya aile resi adıdır.


Çay Yanı : çaya sıfır mesafe yakınında olan bir yerleşim birimidir.
Resim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder