29 Haziran 2014 Pazar

Alaçam'da eşkiyaların yakalanması

Yıl H.967  - M. 1560

Osmancık Kadı'sına hüküm ki: Eşkiyaların yakalanıp, adaletin uygulanması
Hükmü götüren :Amasya hisarı erenlerinden Topçu Hacı
Bir sureti Çorum Bey'ine


Çorum ili Osmancık  kazasında Durak isminde bir kişi sekiz arkadaşı ile birlikte eşkiyalık yaparlar.Hasan namında bir sipahinin malını yağmalarlar.Hacı Hamza kasabasında yol keserler.Bu durumu Osmancık Kadısı İstanbul'a bildirir.
Eşkiyalar, Çorum'dan hızlı bir şekilde diğer sancakları aşıp, Bafra kazasına tabi' Alaçam Köyüne gelirler.Devlet güçleri bu eşkiya taifesine Alaçam'da yetişir.Çıkan çatışmada eşkiyalardan sekiz kişi öldürülür biri de yakalanıp Osmancık'ta  yargılanır.Diğer bütün asilere ibret olsun diye  maktüllerin başları kesilip getirilir.

Osmancık Kadısı eşkiyaların imha edildiğini  İstanbul'a bildirir.Payitaht, ehli fesat hususunda bundan önce bildirilen emirlere uyulmasını, eşkiyalık yapanların haklarından gelinmesini, bu hususta ne ihtiyaç olursa bildirilmesini emreder.

 Belgede de belirtildiği gibi Alaçam 16.yy da bir köydür.O dönemlerde Osmanlı Devletinin yönetiminde Kanuni Sultan Süleyman Han vardır.


Kaynak: 3 Numaralı mühimme defteri (966-968 / 1558-1560)  Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı yayın nu 12  Ankara 1993    s.433 hüküm  969 / a

Nihat YALDIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder